Hvorfor Garmin VivoFit4 er genial – og måske ideel til et lettere vægttab?

For nylig overhørte jeg en samtale, hvor min dejlige gamle mor efterspurgte en nem og enkel skridt-tæller. Hun er i starten af halvfjerdserne, og på trods af, at hun er ret digital i hendes hverdag, så er elektronik og elektroniske dimser noget som skal tjene et formål – og slet ikke drille eller forstyrre. Nogle gange får jeg den tanke, at dem som designer vores alle sammens ‘every day carry’-dimser, burde tvinges til at have et test-team af ældre mennesker ansat..

På udkig efter skridttæller – og kun det!

Nåh tilbage til emnet – der findes jo skridttællere i mange former og størrelser, og ikke mindst i vores telefoner, som vi jo næsten altid har på os. Men det er jo ikke altid praktisk at have telefonen på os, og i de her tider, hvor vi er meget hjemme, så ligger telefonen måske mest på spisebordet – og der tæller den ikke så mange skridt.

Derfor satte jeg mig for at finde et godt bud på sådan en lille elektronisk dims, og det jeg sigtede efter var; wearable, få funktioner og nem at betjene.

Efter lidt søgen på nettet faldt jeg over flere modeller, som kunne være gode kandidater. Jeg har i forvejen lidt erfaring med produkterne fra Xiaomi, så Xiaomi Mi – Smart Watch 4 og Xiaomi Haylou LS02 var selvfølgelig i kikkerten. Det samme var også produkterne fra Garmin. Da mine børn skulle have deres første ur, faldt valget også på et aktivitetsur fra Garmin. Mest fordi de selv syntes, at det var sjovt at se hvor mange ‘fodspor’ de kunne lave på en dag.

Ret hurtigt faldt valget på en Garmin VivoFit4, og det er der en ganske særlig grund til, som jeg skal uddybe lidt senere.

VivoFit4.

Første indtryk af armbåndet var godt. Det er godt nok udstyret med et lille display og kun én knap, men displayet er let læseligt – og samtidig er færre knapper ofte lig med færre fejlkilder. Simpelt og i en kvalitet der bestemt står mål med prisen. Jeg skal indrømme, at displayet ikke er revolutionerende på nogen måder – men det kan fint aflæses hvis ikke der er alt for mørkt, og skærmen ‘larmer’ ikke for meget i helhedsindtrykket når man har det på. Det gør det det skal, uden at være prangende.

Til gengæld forbinder det nemt og problemfrit med mobiltelefon app Garmin Connect, og det er her, at det går fra at være en simple skridttæller til at være en lille aktivitets-gadget for body-tracker typerne. Selv blev mit lille tec-gadget-hjerte glad for at se, at man kan tracke:

  • søvn
  • gang
  • svømning
  • løb osv.

Man behøver oven i købet ikke at bekymre sig om at huske at starte uret ved løb og gang. Med nogle simple indstillinger i appen, så finder uret selv ud af hvad det er du laver, og begynder målingen.

10.000 skridt om dagen?

Du har måske hørt, at man mindst skal gå 10.000 skridt om dagen, men der kan være mange grunde til, at det ikke lige passer på din fysik eller situation lige nu. Men hvad er målet så?

Det er her at VivoFit 4 kommer ind fra  højre og hjælper dig. Som udgangspunkt finder uret selv ud af hvor meget du bevæger dig i løbet af en dag. Derefter beregner den selv, hvor meget du skal bevæge dig fremadrettet for at forbedre dig lidt af gangen. Hvis du af en eller anden grund er mindre aktiv i en periode, så sætter den selv ‘ambitionsniveauet’ ned, og tilsvarende op hvis du begynder at bevæge dig mere.

Uret forsøger altså at motivere dig til at opnå en forbedring af din bevægelse gennem nye og realistiske mål. Det hele handler nemlig om, at få dig motiveret, så du med tiden får et helt naturligt højere aktivitetsniveau. Smart!

Det usynlige skub.

Uret har også den indbyggede funktion, at en rød ‘bevægelses-indikator’ i toppen af skærmen viser dig når du har været inaktiv ‘for længe’. Hvis du så lige rejser dig for at hente mere kaffe, eller går en tur rundt der hvor du er, og måske lige snupper et par tiltrængte stræk, så nulstiller indikatoren. Det er en fin måde at ‘nudge’ en smule mere bevægelse ind i hverdagen, og skulle gerne være med til at minde os om at røre os lidt mere – også selv om der ikke er tale om hårde træningspas eller lange løbeture…

Nederst på hovedskærmen ser man også en grøn ‘skridtmål-indikator’, så man hele tiden visuelt kan følge med i, hvor langt man er med hele dagens mål – så man slipper for at skulle ind i en anden menu eller finde telefonen frem og kigge på appen for at følge med (se evt. billedet øverst – der er de forskellige skærme man kan bruge vist).

Efter nogle dages brug kan jeg kun sige at gaven har gjort lykke. Garmin VivoFit gør det det den er købt for – og lidt til…

Når jeg får mulighed for det, så vil jeg kigge lidt på de data som uret og appen har samlet, og skrive lidt mere om funktionaliteten.

Den særlige grund…

Det var vigtigt, at min mor ikke fik endnu en dims, som hun hele tiden skal huske er ladet op når hun har lyst til at bruge den. De andre modeller af skridttællere jeg omtalte tidligere, er alle sammen lidt mere lækre i skærmpræsentationen – MEN de skal lades konstant på samme måde som hendes telefon og iPad mm.  Hvis det skal bruges, så skal det være nemt, problemfrit og virke når man skal bruge det.

Stort set alle de smarte dimser vi har til body-tracking bruge en masse strøm, og skal lades tit – ofte dagligt eller flere gange om ugen. Forbindelsen til Garmin VivoFit 4 uret er ANT+ og Bluetooth – og holder strøm i op til ét år(!) Det er genialt, og det helt afgørende i mit valg af skridttæller til hende.

Der kan jo godt være perioder, hvor man af den ene eller anden grund ikke lige bærer sin skridttæller, men hun skal altså aldrig tænke på, om hun skal gøre noget klar, når hun så vil bruge hendes skridttæller.

Det bedst af det hele er næste, at jeg kan nøjes med at sætte én årlig alarm for batteriskifte i min kalender. Det er nemlig en nem opgave, som de fleste vil være i stand til at gøre selv. Ellers kan det ikke koste ret meget hos urmageren, da trackeren bruger nogle ret almindelige battericelle størrelser. Det må man sige er et ganske overkommeligt service-interval.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *