Har din Intel Macbook Air det varmt?

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er svært glad for mine produkter fra Apple. Ikke mindst min uundværlige Macbook Air, som jeg syntes er den bedste i deres produktserie, når man taler ‘value for money’.

Intel macbook air bliver varm
Det er muligt at sætte hastigheden på blæserne ned så den ikke larmer så meget – men stadig køler nok.

Macbook Air 2020 Intel.

Hvis man kigger på nettet, så er der meget omtale omkring temperaturen på den maskine. Da min gamle Air fyldte 10 år(!) ville den gerne have et nyt batteri. Jeg blev dog enig med mig selv om, at jeg efterhånden godt kunne ‘forkæle’ mig selv med en ny maskine i stedet for.

Jeg endte selv med en Intel-model, så jeg har selv oplevet hvad den kan og ikke kan. Heldigvis kan den rigtig meget, og det er en dejlig maskine, men det kommer med en pris…

Blæser meget og tit.

Til hverdagens opgaver oplever jeg faktisk ikke, at der nogen nævneværdig forskel på den nye og den gamle (bortset fra, at den er hurtigere, pænere og har en væsentlig bedre skærm). Stort set alle de opgaver jeg laver, kan jeg stadig gøre, uden at lægge mærke til, at blæseren overhovedet kører. Faktisk ville jeg sige at blæseren IKKE var aktiveret, men det skyldes nok min efterhånden slidte hørelse – for systemovervågningen siger at de kører.

Når man begynder at smide nogle opgaver efter den, så får den hurtigt varmen, og blæseren sætter ind. Jeg har oplevet, at når jeg arbejder meget med film og streaming, så skal den bruge noget ekstra luft. Derfor hjælper det heller ikke, hvis man f.eks. har den med i sofaen stående på en pude.

Kan det løses?

Nu kommer vi til den del jeg ikke er særlig stolt af. Jeg kommer nemlig til at anbefale noget software, som du kan styre din maskine med, så tingene kommer til at køre mere lydløst. Dette skal jeg nok uddybe senere.

Der findes flere programmer, som du kan bruge til at styre din blæser med, men går man ned af den vej, så kan man komme til at brænde maskinen sammen, hvis ikke man får holdt øje med temperaturen.

Problemet ligger faktisk heller ikke kun dér. Det hænger mest af alt sammen med, at processoren så at sige ‘hidser sig op’ over ingenting.

TURBOBOOST – den egentlige fjende.

Andre hjemmesider gør meget ud af det tekniske, og dem finde man nemt med en søgning i sin browser. Jeg vil hellere tale om, hvordan et produkt føles at bruge. Så for at gøre en lang kompleks teknisk forklaring meget kort, så kan din 1,1Ghz Intel computer altså yde betydeligt meget mere i små korte ‘spurter’. Det kalder Apple for Turboboost.

Det er en fordel, da maskinen til langt de fleste opgaver kører på lavt blus, da opgaverne ikke er krævende. Det giver til gengæld et lavt strømforbrug, og dermed lange batteritider. Det er jo alt sammen skønt – næsten…

For problemet er nemlig, at styresystemet efterhånden tillader rigtig mange programmer at gøre brug af Turboboost – hele tiden og igen – f.eks. for at kunne åbne et program et kvart sekund hurtigere, eller noget andet mere eller mindre irrelevant, som du slet ikke ville lægge mærke til, hvis ikke det skete.

TURBOBOOST Switcher.

Efter jeg installerede dette lille gratis program, har jeg fået en helt anden oplevelse af min maskine.  Computeren er blevet væsentlig mindre støjende, og blæseren kan ikke høres under helt almindelige opgaver. Vigtigst af alt, så oplever jeg heller ikke en forskel i ydelsen eller brugeroplevelsen.

Fordelen ved at styre processoren er, at det stadig er software der holder øje med temperaturen og tilpasser den hastighed som blæseren kører med. Jeg synes, at det er nemt og overskueligt, også selv om man er ‘almindelig bruger’. Du skal ikke sætte dig ind i en masse teknik. Du skal blot bestemme om du vil tillade at maskinen har adgang til de ekstra kræfter eller ej. Det hele styres med et enkelt klik.

En anden effekt af at begrænse unødig adgang til Turboboost er, at computeren ikke bruger så meget strøm. Du vil derfor sikkert også opleve, at batteritiden på maskinen bliver noget bedre.

Det kan være, at du synes der er behov for flere kræfter i visse situationer, og så giver du bare adgang til det. Det kan give god mening nogle gange.

Hvis du er meget støj-sensitiv, så er en Macbook Air M1 uden blæser at foretrække, men jeg er faktisk ganske godt tilfreds med denne løsning.

Du er hermed udnævnt til ingeniør.

Jeg skrev tidligere, at jeg ikke er stolt af at anbefale Jeg mener grundlæggende, at det er noget rod, når man selv skal til at tage rollen som elektronikingeniør eller programmør og rode med software for selv at ‘kontrollere’ computeren. Macintosh (old school, jeg ved det) skal bare fungere ud af æsken. De tager rigeligt for produktet, og de styrer hele processen med udvikling, software, hardware og retail – så der er i min optik ikke nogen undskyldning! Godt at se, at de fiksede det med deres nye produktlinje…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *